Picture
Till dags dato finns tre cd utgivna i Klas Lindquists namn: Lift Off, You Need It & The Song Is You.
Din Jazzportal på nätet har tänkt att återkommande berätta om nya skivor, framför allt nya svenska utgivningar, samtidigt som vi tar ett litet snack med den artist som har huvudrollen. Därefter lyssnar vi på ett spår från skivan.

Så skedde här på Jazzportalen i i slutet av förra året då vi presenterade en nyutgåva med ventiltrombonisten Lasse Lystedts umeåbaserade ensemble och den originella samt smått tidlösa musik som skrevs av pianisten Berndt Egerbladh. Albumet återutgavs på Dragon-etiketten med titeln Jazz Under The Midnight Sun och släpptes första gången på LP redan 1964.

I början av mars presenterade vi två var för sig synnerligen spännande skivor med Bengt Hallberg. Återigen är det Lars Westin och skivbolaget Dragon som svarar för ännu en väsentlig återutgivning, nämligen en afton med mästerlige Hallberg, inspelad 1962 på dåvarande jazzklubben Gyllene Cirkeln i Stockholm. Skivans titel är följdriktigt Gyllene Cirkeln. Förutom ljudande exempel återfinns även ett litet samtal mellan Lars Westin och Bengt Hallberg.

Skiva nummer två är intressant nog en solokonsert, som till allt annat kom att bli Bengt Hallbergs sista större framträdande. Vilket skedde i Västerlövsta kyrka i norra Uppland i oktober 2012. Sommaren 2013 var Bengt Hallberg borta.
Ännu en verkligt betydande jazzproducent står bakom soloskivan, nämligen Dag Häggkvist, som med sitt eget finkalibrerade skivbolag Gazell har bjudit på mycken god musikalisk spis genom åren.

Dags för multibegåvningen, rörblåsaren, kompositören, arrangören och bandledaren Klas Lindquist att presenteras här på Din Jazzportal på nätet.

Tre skivor i eget namn har denne förnämlige jazzmusikant hittills givit ut i eget namn. De två första med den spännande kombinationen bestående av nio handplockade spelkamrater.
Nämligen följande: Klas Lindquist själv på altsax & klarinett, Robert Nordmark tenorsax & Fredrik Lindborg barytonsax. Två trumpeter, Karl Olandersson & Nils Janson. Trombon spelas av Magnus Wiklund. Petter Carlson vid vid pianot, men även stundom på franskt horn. Kenji Rabson vid kontrabasen och bakom trummorna Daniel Fredriksson. 
Nästa tillfälle att avnjuta Nonetten live är söndagen den 8 maj klockan 18.00 i Abrahamsbergskyrkan i Bromma. Rekommenderas å det livligaste! 

De två nonetskivorna är Lift Off, som kom 2008 på STIMs etikett Phono Suecia, där alla kompositioner skrivits och arrangerats av Klas Lindquist själv. Två år senare kom uppföljningen med den bestämda titeln You Need It. Skivetiketten då var Imogena och här blandade Klas Lindquist upp de egenskrivna alstren med såväl Ellington som Strayhorn men även ett par av bandmedlemmarnas kompositioner.

Efter att ha flyttat från Göteborg - där han bland annat ingick i det populära och proffsiga gänget Second Line Jazzband - till Stockholm i början av 2000-talet har Klas Lindquist snabbt etablerat sig bland de främsta jazzutövarna i storstaden. Han har erhållit såväl Dompan-stipendiet som Alice Babs utmärkelse och nyligen även från den forna hemstaden Göteborg ett generöst stipendium från Stenastiftelsen.
Picture
Klas Lindquist vårdar sin altsax mycket ömt.
Förra året gav Klas Lindquist ut den tredje skivan i eget namn, The Song Is You,  på DO-etiketten. 

Även här markerade han en personlig attityd till orkesterbesättningen och presenterade en pianolös kvartett. Om detta och en del annat berättar han i det följande samtalet, innan vi får ett läckert smakprov på hans ljuvliga altsaxofonspel i Ellingtonklassikern I Got It Bad.

Men innan dess språkade vi en del om Klas Lindquists niomannaband och inledde med frågan om numerären.

   Varför just nio musiker? 

 


Comments
Leave a Reply

    OM SIDAN

    Här publicerar vi favoriter som vi gärna vill lyfta fram. Hoppas att det även är dina favoriter!