Picture
Jan Allan med nya skivan på egna skivbolaget JAM; Remembering, tillsammans med pianisten Jan Strinnholm. I bakgrunden ett par av Jan Allans mästerliga fotografier. T v Miles Davis & Lester Young. T h Connie Kay & Milt Jackson. Från Stockholms Konserthus,1956. FOTO: Nilla Domnérus
Kulturpersonligheter med djupgående kunskaper och mångahanda talanger beskrivs stundom som renässansmänniskor.
Jan Allan är ett bra exempel på en sådan allkonstnär. Alla med någorlunda hum om svensk jazz vet att han är en av våra mest särpräglade trumpetare, såväl melodiskt som harmoniskt. Därtill med ett helt eget sound.
Hans originalitet står sig även vid en internationell jämförelse.
Lägg till detta att han är en skarpögd fotograf, sparsmakad producent av prima jazzskivor samt även har disputerat i partikelfysik.
Något mer? Tja, han har även byggt eget flygplan och svävat i lufthavet som hobbypilot.


Jan Allans diskografi är ett ymnighetshorn som rymmer en väsentlig del av svensk jazzhistoria. Uttrycket "spelat med alla" är så gott som alldeles sant när det kommer till denne ännu högst vitale 80-plussare.
I sin egenskap av skivbolagsdirektör för den egna etiketten JAM (Jan Allan Music) har han just släppt ännu en högkaratig duo-skiva med pianosärlingen Jan Strinnholm. Tillsammans har dessa två själsfränder tidigare producerat hela fyra fullängds-cd. Godbitar ur den Amerikanska Sångboken har blandats med originalmusik från Jan Strinnholms egensinniga notpenna.
Den femte nu utgivna duosessionen är en sammanställning som Jan Allan tvingats göra utan sin spelkamrat. Jan Strinnholm dog nämligen i en drunkningsolycka år 2014, vid 78 års ålder. Med sedvanlig hög ambitionsnivå har Jan Allan även bifogat notexempel på cd-skivan, passande för instrument stämda i C och Bb.

Jan Strinnholms begåvning som pianist och kompositör är välbekant bland konnässörer med smak för kompromisslös och egenartad pianojazz. För att kunna spela exakt det han själv ville, utan kommersiella sidoblickar, valde han det säkrare läraryrket och doktorerade även i kulturgeografi.

Likt sin namne Jan Allan hade även Jan Strinnholm en fäbless för att flyga och båda dessa skönandar tog hobbycertifikat. Det må förlåtas mig om jag därmed landar i jämförelsen med deras gemensamma musikaliska utflykter. Om de från början färdades enligt angiven färdplan, var det mer regel än undantag att de även tog sig en sväng vid sidan om harmonistrukturerna. Hisnande avvikelser som med hjälp av välkalibrerade autopiloter såg till att landningen blev väl avvägd och synnerligen bekväm, inte minst för oss medpassagerare/lyssnare. Men vi fick oss allt en spännande resa!
Picture
En begrundande Jan Strinnholm. Foto: Nilla Domnérus
Den sinnliga och svävande känslan framgår med all önskvärd tydlighet i det nu utgivna minnesalbumet över Jan Strinnholm, lämpligt betitlat Remembering, där duon blandar standards och originalmelodier.

Här nedan följer två exempel från den nya skivan. Dels den vackra och sublimt samspelta When I Fall In Love, skriven av Victor Young. Därefter ett solostycke av Jan Strinnholm; You Were Worth Waiting For, som visar hans lyriska kompositörsådra och välmodulerade interpretation.

CD-skivan införskaffas enklast genom att kontakta skivbolagsdirektör Allan på mejladressen jan.allan@telia.com

Angående Jan Allan som fotograf: På samma mejladress kan du införskaffa den underbara fotoboken Jan Allan minns sitt 50-tal.
En veritabel Madeleinekaka för jazzälskare, där fotograf Allan valt pärlor ur sin samling bilder från såväl folkparksturnéer som Nalenkvällar och där skönhetsdrottningar samsas med musikaliska storheter. Väl avvägda och sammanbindande textavsnitt är författade av Jans hustru Ann Allan. 

LEIF DOMNÉRUS

Picture
Två själsfränder och spelkamrater, Jan Allan & Jan Strinnholm. Foto:Pål Allan
 


Comments

Thanks for your comment. We're really glad this content was useful and hope you will check back with us to read future articles!

Reply
19/12/2017 09:01

This is really great information found here, I really like your blog. Thanks very much for the share. Keep posting.

ReplyLeave a Reply

    OM SIDAN

    Här publicerar vi favoriter som vi gärna vill lyfta fram. Hoppas att det även är dina favoriter!