Picture
Vid mötet med Svend Asmussen i Rungsted tidigt 2000-tal hade han, efter sin första hustrus bortgång, lagt fiolen på hyllan. Nilla förmådde honom att ta fram violinen för en fotosession. Något som Svend charmfullt sade att han knappast kunde neka till...
I den magnifika åldern hundra jämna år insomnade en av vår tids störste underhållare och musikant, den 7 februari 2017 - Svend Asmussen. Från en strålande karriär som scenartist, bland annat med Alice Babs och Ulrik Neumann i Swe-Danes kom Svend under flera decennier att alltmer ägna sig åt swingjazz på sin violin. Nivån på den musik han då skapade tillsammans med sina betydligt yngre medspelare i kvartetten var av absolut toppklass. Samtidigt som han oförtrutet bibehöll målsättningen om att alltid uppfylla publikens rättmätiga krav på smittsamt glad underhållning.

När Svend Asmussen i början av 2000-talet blev änkling sörjde han sin fru så påtagligt att han slutade spela och levde ett relativt ensligt liv. Han tackade bland annat nej till att medverka som hedersgäst vid Copenhagen Jazz Festival. Jag ringde honom för att höra hur han mådde och berättade samtidigt att Nilla och jag skulle bevista den danska jazzfestivalen. Jag beklagade också att han inte skulle medverka, varpå han spontant svarade att "Kom då ut till mig på visit!"

Sagt och gjort. Samma dag som Svend skulle ha framträtt vid jazzfestivalen tog vi tåget ut till Köpenhamnsförorten Rungsted. Vid stationen stod Svend med en påse dagsfärska wienerbröd i handen. Med sin bil av minsta möjliga och oansenliga format körde han oss sedan till det radhus där han då bodde i ensamhet. Innan vi klev in i huset traskade Svend runt i trädgården och böjde sig ner. Sedan gick han fram till Nilla och bjöd henne en handfull smultron, som han överlämnade med sitt varma, mjuka leende.

När vi därefter fikat färdigt och mumsat i oss wienerbröden knäppte jag igång bandspelaren. Resultatet kan avlyssnas här nedan. 
Ett minnesvärt möte med en betydande och unik personlighet, såväl mänskligt som musikaliskt.

Leif Domnérus

Picture
Tack käre Svend för en utmärkt konsert! Nilla kysser Svend Asmussen efter en av hans många succékonserter i Stockholm. Foto: Leif Domnérus
 


Comments

30/08/2017 17:42

It's time to learn it deeper than ever... Nice discussion

ReplyLeave a Reply