Inte mindre än tio artister medverkade vid Jazzkryssningen på Cinderella den 15-16 maj, arrangerad av Nalens Vänner i samarbete med Viking Line.
Fr v Isabella Lundgren, Rolf Carvenius, Dicken Hedrenius, Mats Jadin (skymd), Karl Olandersson, Hasse Larsson, Calle Lundborg, Göte Wilhelmson, Filip Jers och Jessica Pilnäs.
Ett tajt, svängigt och smått telepatiskt jazzband är oftast en fröjd att digga.
Vilket inte hindrar att det kan vara riktigt lajbans att få lyssna till ett gäng begåvade musikanter och artister som sällan eller aldrig lirat tillsammans.
Överraskningsmomentet och jamfeelingen skänker gärna en extra krydda och förstärker den musikaliska aptiten. Särskilt om bandets ledare har en gedigen och brett förankrad kunskap om jazzens grundläggande väsen, samtidigt som han helt oförväget omger sig med en eller två generationer yngre spelkamrater. Den 87 år unge Göte Wilhelmson är åldern till trots en riktig spjuver bakom pianotangenterna. Ständigt alert och uppmärksam sprider han gemyt och tillit; hela tiden med glimten i ögat och en räv bakom örat.


Tillsammans med Göte Wilhelmson utgjorde Hasse Larsson vid kontrabasen, Mats Jadin bakom trummorna och Calle Lundborg med tenorsaxofonen den kvartett som bär det traditionsmättade namnet Harlembandet. Vilket betyder att det är dessa fyra ädelmusikanter som svarar för uppbackningen av gästsolisterna som framträder vid de lördagskvällar under säsongen då Nalens Vänner bjuder upp till dans och show på Gata Regerings 74. (Den postadress som legendariske Nalendirektören Topsy Lindblom angav i sina underfundiga annonser.) Samma roll hade Harlembandet under jazzkryssningen och precis som det brukar vara på Nalen ringlade kön utanför entrédörrarna lång, strax innan det var dags för kvällens presentatör, klarinettisten och showmannen Rolf Carvenius att  hälsa välkommen. Alla stamgäster från Nalen vet att den gode Carvan inte bangar för att bjuda på ett eller annat ganska grovkornigt skämt. Så även under denna jazzkryssning, kompletterat med ett intensivt New Orleansinspirerat klarinettspel.
Varpå följde den långa och spännande raden av gästsolister som generöst bjöd på melodier hämtade mestadels från den amerikanska sångboken.
Följ med på en liten tur över Ålands Hav med dessa tio profilstarka jazzutövare!

Picture
Rolf Carvan Carvenius. En jazzentreprenör med hjärtat i New Orleans.
Picture
Jessica Pilnäs, med perfekt intonation, vacker röst & musikantisk stilkänsla.
Picture
Karl Olandersson, spelar med alla & varierar sig - stundom i världsklass.
Picture
Filip Jers, munspelsvirtuos med Toots Thielemans som förebild.
Picture
Dicken Hedrenius, fantastisk trombonist & dessutom oerhört rolig!
Picture
Isabella Lundgren, varsam sång från djupet av en känslobrunn.
Picture
Calle Lundborg, i hans Selmer tenorsax ryms både tradition & legender.
Picture
Göte Wilhelmson, 87 år ung & välbevarad pianomaestro.
Picture
Isabella Lundgren, leading lady med Harlembandet plus gästsolister.
Text: Leif Domnérus 
Foto: Nilla Domnérus
 


Comments
Leave a Reply