Picture
Second Line Jazzband in action. Fr v Olof Skoog, Per Bach, Jesper Albrektsson, Johan Horner, Niklas Carlsson & Anders Wasén. FOTO: Nilla Domnérus

svänggäng med humor & tajming!

Second Line Jazzband bildades 1989 och har därmed blott ett par år kvar till 30-årsjubiléet. Fyra av bandets medlemmar var med från begynnelsen och karriären inleddes med enstaka spelningar på  Göteborgs ungdomsgårdar. Trombonisten, sångaren och den påtagligt snabbtänkte och uppsluppne presentatören Niklas Carlsson var en av bandets grundare. Niklas betydelse för orkesterns spontana och trivselframkallande liveframträdanden är oomtvistad.
I dag är de sex goa gubbarna i Second Line Jazzband ett av Sveriges men även Europas mest populära och bokade tradjazzband, med ständigt fokus på publikkontakt, samtidigt som den musikaliska ribban alltid ligger högt. 
Repertoaren är både omväxlande och omfattande; över fyrahundra låtar som sträcker sig från genuin dixieland till italienska schlagers,  blandat med svenska slagdängor och blåtonad blues.
Picture
Niklas Carlsson tar sig en funderare. Men oftast agerar han helt spontant!
Att blanda olika typer av musikstilar är litet av ett signum för Second Line Jazzband.
- Vi är ju inte i första hand ett gäng jazznördar, deklarerar Niklas Carlsson bestämt.
- Däremot måste vi alltid digga den musik vi väljer att spela. Hittar vi inte den gemensamma glädjen i melodimaterialet så funkar det inte.

Drömmen om att starta ett band  har många förhoppningsfulla musikälskare varit med om. Men förutom att kunna spela hyfsat måste man ju också hitta ett passande orkesternamn. I fallet med de sex spelglada göteborgarna var det så att repertoaren i begynnelsen bestod av endast tre melodier. Den enkla 12-taktsbluesen Second Line hörde dit. Som förklaring till bandnamnet kan tilläggas att begreppet Second Line är en viktig beståndsdel i den ursprungliga tradjazztraditonen i New Orleans. I den tidens mångtaliga parader under tidigt 1900-tal sjöngs, dansades och spelades i flera så kallade "lines". Letar man i urkunderna går det att finna ett citat från ingen mindre än den legendariske jazztitanen och pianisten Jelly Roll Morton:
- It´s a funny thing that the Second Line marched at the head of the Parade, but that´s the way it had to be in New Orleans.
Andra linjens musiker tågade alltså i själva verket i första ledet och det är gissningsvis också ett starkt skäl till att sextetten från Götet valde sitt bandnamn. Niklas Carlsson bekräftar med ett smajl att så ligger det nog till...

Att stå där längst fram och fånga en publik med mycket humor, fria associationer och skapa närkontakt är något som denne Niklas är fenomenal på. Frågar man honom hur det går till svarar han att det vet han nog inte själv, det sker just i stunden och ibland blir han själv ganska nöjd, ibland inte. Att improvisera är ju litet av ett fallskärmshopp med ett paraply, det vill säga utan några mer omfattande säkerhetskrav. När jag frågar några av de övriga musikerna i Second Line Jazzband får jag bekräftelse: ingen i bandet vet vilka tokigheter som Niklas kommer att hitta på. Spännande och oförutsett vid varje konsert!
Picture
Vid en spelning på Jazzkryss med Cinderella råkade bandets trummis bli litet försenad efter paus. Raskt hoppade konsertarrangören och trumslagaren Bertil Ekman in som ersättare. Uppskattat & svängigt!
När det gäller låtval och variation håller sig dock orkestern med en viss struktur. Inför varje spelning görs en spellista som följs noga. Om nu inte Niklas får ett infall och bestämmer något annat...
Har man omkring fyrahundra melodier i notmapparna krävs det väl rätt omfattande repetitioner?
- Njae, svarar Niklas, vi repar rätt sällan och notläsning står inte så högt i kurs i bandet. Däremot är alla bra på att snabbt memorera melodier och när vi står där på en estrad gäller det att alla är klarvakna och på bettet.
- Då brukar det gå bra...
Antalet spelningar och turnéer i Sverige, Skandinavien och snart sagt hela Europa talar sitt tydliga språk. Second Line Jazzband gör ungefär hundra konserter per år, vilket är precis lagom, enligt Niklas Carlsson.
Fjorton CD-skivor har bandet spelat in så här långt. Någon femtonde är inte på planeringsstadiet och Niklas förklarar varför:
- I dag säljs allt färre cd-skivor eftersom folk streamar musik från datorn eller lyssnar direkt via Spotify. Vår publik har på det sättet ganska mycket att välja på.  Dessutom är vi ett utpräglat liveband.
- Mötet med en glad och entusiastisk publik är oslagbart!

Text: Leif Domnérus
Foto: Nilla Domnérus


 


Comments

10/09/2017 13:42

Allow us to deliver some of the information that we have.

Reply
21/09/2017 15:46

Improve your English skills by joining at Kampung Inggris courses. Studying at Zooper English Village is relaxed and feels great fun.

ReplyLeave a Reply