Att sammanstråla med trumslagarnestorn Egil Johansen gav alltid energi och fräscha impulser. Egils passion för musik med livsbejakande synkoper var både självklar och kompromisslös, likaväl som hans trumspel var fabulöst.
Vid ett tillfälle hade han just återvänt från en turné i Norge med sin egen grupp Jazz Incorporated. Egil hejade glatt och frågade mig ivrigt vilken sångare i Sverige jag såg som den främste bluesmannen?
Innan jag hunnit tänka efter svarade Egil själv med rejäl övertygelse: Cornelis Vreeswijk!


Den Flygande Holländaren hade medverkat på norgeturnén och gjort dundersuccé  med melodier som En Halv Böj,  en egen svenskversion av Round About Midnight och förstås även den formidabla Ångbåtsblues.
Till all lycka kom en liveversion från en av konserterna i Norge att ges ut på skiva.
Så snart jag snurrat igång vinylen insåg jag att trubaduren, kompositören samt rumlaren och estradören Cornelis Vreewijk även var en bluesman av högsta dignitet. Egil visste vad han talade om.

Trettio år efter Cornelis död kan det väl passa att digga en högkalibrig version av just Ångbåtsblues, från en högst minnesvärd konsert i norska Bergen, anno 1979.

Delar av Cornelis text lyder: Flickor och gossar, vart ska ni åka? Vi ska till Möja, supa, slåss och bråka.---samlas flera tusen på ett fält och sen ska vi ha sexparty i varenda tält!

I konsertversionen från Bergen är det inte i första hand sexparty, däremot ett veritabelt saxparty. I Egil Johansens Jazz Incorporated ingick nämligen inte mindre än två av våra främsta tenorsaxofonister; Krister Andersson och Nisse Sandström. Dessutom Bertil Lövgren trumpet samt Lars Sjösten piano och Sture Nordin kontrabas.
Klicka här nedan och avnjut en jazzig version av Ångbåtsblues med en bluesman som fjuttade på sitt ljus i båda ändarna och slutade sitt alltför korta och furiösa liv redan vid 50 års ålder.

Som konsertproducent och musikjournalist fick jag anledning att möta Cornelis vid ett flertal tillfällen. Som producent i mitten av 1970-talet bokade jag honom tillsammans med hans återkommande musikpolare Sture Nordin till Spånga Folkan. Cornelis var omåttligt populär och duokonserten sålde ut långt i förväg. Han kom glad och vänlig och berättade i logen strax innan det var dags att möta publiken att nu hade han slutat kröka! Något han frambesvärjde som ett svar på en fråga jag faktiskt inte hade ställt. Att han kände sig stolt över beslutet var uppenbart. Synd bara att det sprack så totalt gång efter gång...

Sture Nordin däremot svarade på en fråga som jag faktiskt ställde, nämligen hur det var att lira med Cornelis.
- Det är toppen, konstaterade Sture med eftertryck. En mer musikalisk person är svår att finna. Problemet är bara att han aldrig stämmer gitarren och under konserterna blir det ofta bara värre och värre. Jag ropar ibland till honom, men han bryr sig inte. Det enda jag kan göra är att stämma om min bas vartefter.
- Ibland måste jag skruva så mycket att jag är rädd för att bashalsen ska gå av...

Ännu en minnesbild, den här gången av Cornelis som privatperson. Vi står några stycken och pratar  under en paus vid en kylig konsert under Jazz- & Bluesfestivalen på Skeppsholmen. Det är inte många plusgrader i luften och Cornelis fastslår med bestämd röst: "Nej, här kan man fan inte stå kvar för då fryser man arslet av sig".
Varpå han tillade att "Man har ju bara ett arsle..."
Därefter svängde han runt och daskar sig själv där bak, samtidigt som han stegar iväg. 
Inget konstigt kan tyckas.
Men. Det var synkroniseringen med orden, gesten och det där svänget på kroppen som gjorde att minnesbilden etsade sig fast. Jag kan se det tydligt än idag.
Den oerhört betydelsefulla musiktermen "sväng" var nämligen helt optimal till vad Cornelis då gjorde; det "svängde" om honom även i den stunden när han klappade sig själv på ändalykten, yttrade de få orden, snurrade runt och traskade iväg.

Minnesbilden består också av en känsla att det var en ganska så ensam person som gick sin väg. En bluesman...

Leif Domnérus

Lyssna på Mäster Cees med Jazz Incorporated i Ångbåtsblues.


 


Comments

14/09/2017 13:46

This is usually a area primarily at risk from mud and additionally damage -- relates to your ex inside footwear, which can be regularly dull and also whet, specifically for the period of icy weather so they might deliver those to get a for an extended time!

Reply
14/10/2017 07:58

It's really impossible to every forget musicians as good as Cornelis. People say "They don't make them like they use to.." all the time. The artists from the 60s up to the early 90s are simply irreplaceable. These are the years where people actually work hard to improve their skills. I think technology made the younger musicians too lazy to keep the discipline because there are just too many robotic shortcuts. It is not nice.

ReplyLeave a Reply