Picture
Ägarparet Lena & Teijo Agélii satsar helhjärtat på att erbjuda bra musik på såväl skiva som live. Plugged Records är en oas för kvalitetsmedvetna!
"Quality Music for Quality Minded People." Så lyder det kaxiga mottot för Plugged Records på Stora Nygatan i Gamla Stan. Stockholms enda välsorterade skivshop med både cd och vinyl för jazz- rock- och bluesälskare, som dessutom erbjuder förnämlig live music i raffinerad källarmiljö. Vin eller öl och smårätter skänker guldkant när det är konsertdags en trappa ner i 1700-talsvalvet, som fått namnet Club Plugged. Här ryms max femtio sittande gäster, förutom musikerna på den diminutiva estraden.
Miljön inbjuder till närhet mellan artister och lyssnare, vilket i sin tur genererar en skön känsla av autentisk klubbkaraktär. Optimalt för jazzkonnässörer!


Dagens trend att ladda ner enstaka låtar och lyssna via hörlurar var man än går och står, det är någonting som ägarparet Lena och Teijo Agélii på Plugged Records har  bestämt sig för att utmana.
- Visst har vi satt ribban högt, konstaterar Teijo. Men både Lena och jag älskar bra musik med självklar kvalitet, oavsett om den är inspelad eller live.
- Därför har vi bestämt att satsa maximalt på såväl Plugged Records som Club Plugged. Vi ska ta hela konceptet så långt det bara går!
Picture
Lena & Teijo Agélii ser framåt & satsar helhjärtat på Plugged Records & Club Plugged.
Teijo lämnar inget utrymme för tvivel, när han beskriver satsningen på Plugged.
Ett talande bevis för framgången är den trångboddhet som den första butiken resulterade i.
- Vi öppnade sommaren 2013 här på Stora Nygatan i en lokal som efter nära tre år blev för liten, när verksamheten växte. Med alla skivor och återkommande konserter i en och samma lokal räckte ytorna helt enkelt inte till.
- Även om hyran för en lokal i två våningar knappast blev lägre, bestämde vi oss för att satsa rejält och under hösten 2016 flyttade vi Plugged Records till Stora Nygatan 45, det vill säga på samma gata, men ett par kvarter närmare Slussen.
Ett lyckat drag kan man konstatera, för såväl publik som för de allt fler ensembler som äntrar estraden på Club Plugged. Okej, trångt är det fortfarande, men trängseln är hanterbar och baren samt toaletterna är lätt åtkomliga.
Picture
Lena Agélii vid bardisken. Vin, öl, kaffe, smårätter. Perfekt i samband med konsert.
Dessutom har Lena och Teijo fått ökat utrymme för den viktiga delen av verksamheten som handlar om att importera och distribuera skivor via postorder. Något som de arbetat med sedan 2008 och därmed byggt upp ett imponerande nätverk inom skivindustrin och musikbranschen.
- Import och distribution växte snabbt redan från starten och som mest hade vi över hundra skivbolag i vår katalog. I dag har vi reducerat till ungefär hälften beskriver Teijo.
- Förutom de stora majorbolagen som Sony, Universal och Warner säljer vi självklart även skivor med svenska etiketter som Gazell, Moserobie och Four Leaf Clover.
Bakom försäljningsdisken på gatuplanet återfinns det omfattande lagret av skivor som är på väg att skeppas vidare via posten till postorderkunder över hela landet. Allt handlar inte om jazz och blues, här finns även skivetiketter som är inriktade på klassisk rockmusik. För övrigt den genre där Teijo själv började sin karriär, som gitarrist i diverse rock´n roll-band.

I skivbackarna på gatuplanet trängs cd-skivorna med vinyler och på rak arm kan varken Lena eller Teijo säga hur många plattor som finns just nu i butiken eller i skivlagret.
- Däremot, säger Teijo, kan jag berätta att när vi startade 2013 sålde vi ungefär 15% vinyl och resten cd. I dag är fördelningen jämn eftersom LP-skivorna har blivit allt mer populära och i dag är relationen faktiskt fifty fifty.
- Vilket också har inneburit att vi säljer allt fler skivspelare, men även så kallad merchandise som T-shirts, minigitarrer och jazzfigurer i miniformat. En och annan cool jazzhatt finner också sin köpare...
Picture
T-shirt med passande tryck. Ett exempel på merchandise från butiken.
Ett möte med Teijo och Lena Agélii bekräftar otvetydigt att de båda är starkt involverade även känslomässigt i den musik de valt att arbeta med. Frågan om speciella favoriter besvarar Teijo med att från den rockmusik han växt upp med har det blivit allt mer blues och jazz.
Någon artist som får hjärtat att klappa litet extra?
- Det finns ju så många bra artister inom alla genrer och extremt mycket fin musik på skiva, svarar Teijo. Men det är klart, får jag koll på en inspelning med Miles Davis som jag inte hört tidigare, då kan jag nog gå igång litet extra...

Lena svarar litet mer försiktigt att hennes referensmaterial inte är lika omfattande.
- Men att fått höra så många fina musiker sedan vi öppnade Plugged har gett mig ett antal nya favoriter. Det har verkligen handlat om glädjestunder, när artisterna är inspirerade och musiken lyfter och får publiken att njuta maximalt.
- Från början, bekänner Lena, var de stora idolerna allt från ABBA till Bob Marley, men i dag har de fått en väldig massa konkurrens!
Picture
Teijo Agélii: - Vi jobbar med det vi gillar bäst. Bra musik!
De livekonserter som paret Agélii presenterat så här långt på Club Pluggeds estrad har verkligen imponerat. Artistlistan och ensemblerna hör till gräddan av Sveriges främsta jazzsolister. En av många höjdarkonserter finns beskriven här på Jazzportalen (domnerus.se under fliken Vi Gillar: 29 mars 2017, Jan Allan & Krister Andersson med Stockholm Jazz Trio.)
- Visst är det underbart att kunna presentera live music och få en publik som verkligen uppskattar det vi producerar, konstaterar Teijo.
- Vi jobbar ju hela tiden för att erbjuda verkligt högklassiga event. Då gäller det förstås också att gagerna måste vara schyssta. Det är tufft, speciellt med en så pass liten lokal. Vi söker bidrag och har också fått en del mindre summor, bland annat från Statens Kulturråd och Stockholm stad. Vänföreningen till Plugged Records växer också hela tiden, vilket självklart gläder oss.

Att driva skivbutik utan pop- och schlagerartister och samtidigt erbjuda högklassiga konserter med de främsta svenska jazzmusikerna är som var och en förstår ingen lätt match.
- Man måste, avrundar Teijo, ha tålamod och dessutom ha klart för sig att det inte handlar om trolleri, snarare hårt arbete.
- Belöningen som jag och Lena får varje dag är att vi jobbar med det vi gillar allra bäst. 
- Bra musik, helt enkelt.

Text: Leif Domnérus
Foto: Nilla Domnérus

Picture
En bejublad konsert på Club Plugged den 29 mars. (Se recension på Jazzportalen under fliken Vi Gillar). Jan Allan & Krister Andersson med Stockholm Jazz Trio, d v s Daniel Tilling, Jan Adefelt & Jesper Kviberg. Håll utik på Plugged Records hemsida; många fina konsertupplevelser på gång framöver!
 


Comments

28/10/2017 11:47

one

Reply
17/11/2017 13:07

Hi, thank you for sharing this great info. Was just browsing through the net in my office and happened upon your blog. It is really very well written and quit comprehensive in explaining with a very simple language.

Reply
10/12/2017 00:54

I feel creepy having to listen to badly made christmas medley while writing this. All our lives we have been captive audiences at some point. It's about time we preserve our ears and listen exclusively to good music. Everything is accessible nowadays. It would have been easier to listen to actual stuff you like. I am glad I am able to do this now. But wait, let me open my speakers so I will not hear our neighbor's blasting medley anymore.

ReplyLeave a Reply