Picture
Fyra sjättedelar av familjen Carling. Vid banjon mamma Aina, bakom trummorna Ulf Carling, pappa Hans Cooling Carling som låter trumpeten vila för att assistera dotter Gunhild med handklapp. Centralfiguren Gunhild med ett av sina många instrument, säckpipa!
Navelskådande musik är inget för den utåtriktade familjen Carling. 
Målsättningen är i stället att bjuda en förväntansfull publik på energirik och glädjefull jazzmusikalisk underhållning. Gärna i kombination med en snitsig stepp eller en vältajmad jonglering. Eller, hoppsan, en trumpinne som försvinner rakt ner i näsan...

I centrum för denna mångfacetterade och stundom cirkusliknande jazzshow återfinns den karismatiska och multibegåvade Gunhild Carling. Hennes förmåga att formulera musikaliska fullpoängare på snart sagt vilket instrument som helst är smått sensationell.

Picture
Trumpet med tryck. Pappa Cooling och dotter Gunhild med fullt ös. I saxsektionen återfinns tonåriga Nanna Carling (dotter till Max Carling) spelar altsax helt utmärkt.
När Gunhild med ständigt glatt humör genomför sina solobravader har hon hela tiden en magnifik uppbackning av Carling Big Band. Stommen i orkestern utgörs av mamma och pappa plus de fyra syskonen. Att samtliga inhyrda tuttimusiker håller hög klass är på något sätt självklart. Gemensamt för familjen Carling är att de är utmärkta musiker.

Mamma Aina sköter banjokompet med ackuratess. Hennes erfarenhet av att spela klassisk violin är uppenbart en tillgång; ackordväxlingarna sker sömlöst och anslaget är hela tiden välavvägt, vilket ger ett homogent sound och bidrar till den stiltrogna swingkänslan.

Picture
Gunhild Carling med sitt huvudinstrument, trombonen. Virtuost, välbalanserat och vådligt svängigt.
Pappa Hans Cooling Carling har alltsedan 1960-talet trakterat trumpet med klara rottrådar till tidig New Orleans, när Bix Beiderbecke och King Oliver regerade. Cooling intar i Carlingensemblen en mer tillbakadragen roll på scenen, men tveklöst är han den som i grunden svarar för att den musikaliska kontexten håller en ständigt hög nivå, oavsett orkestern exekverar hans egna stycken eller någon av de många evergreens som återfinns i repertoaren.

Picture
Vad sägs om en klingande revelj framförd på kontrabas och trumpet, där trumpeten endast hålls fast med tyngdlagens hjälp? Inga problem för Gunhild Carling.
Bakom trummorna huserar Ulf Carling; en seriös galenpanna. Det rytmiska sviktar aldrig, men när Ulfs tokerier drar igång är det svårt att inte dra på smilbanden. Speciellt när han kliver fram och bjussar på utsökt svängig stepp, eller för den delen en slags swingdans som innefattar hela den lealösa kroppen.

Brorsan Max är ekvilibristen i syskonskaran, oavsett han sätter fiolen under hakan eller tar fram tenorsax och klarinett. Allt går undan i expressfart men absolut utan slarv. Att Max vid sidan om musicerandet även är en jonglör av rang, det är också uppenbart.

Picture
Men tre trumpeter då? Näe, inga problem det heller. Här handlar det om Haydns trumpetkonsert och faktum är att det låter lika mycket om alla tre instrumenten.
Gerd är den fjärde i denna snudd på otillbörligt musikaliska syskonskara. Hennes altsaxofonspel vittnar om en genuin känsla för den tidiga swingeran. Svänget, soundet och stilen är perfekt balanserat. Att Gerd även kan leverera snyggt pianokomp eller furiöst trombonspel i par med syrran Gunhild ingår liksom i det familjära konceptet.

En afton med Carling Family bjuder på en osvikligt svängig och fartfylld jazzshow.Välrepeterat och utan longörer.

Picture
En tvättäkta och hemmagjord blues på säckpipa river ner stående ovationer på Jazzens Museum. Gunhild Carlings egen jordnära Bag Pipe Blues.
Text: Leif Domnérus 
Bild: Nilla Domnérus

 


Comments

10/09/2017 14:20

This is a good job. I am glad to be able to get information from you.

Reply
21/09/2017 16:08

Joint at Kampung Inggris courses. Improve your English skills by smart method, relaxed and feels great fun.

ReplyLeave a Reply